Programul spații verzi "Natura în casa ei"

  • Marți, 12 Aprilie 2016 21:00

MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au lansat proiectul SPAŢII VERZI. Acest proiect urmăreşte implicarea comunităţii în amenajarea spaţiului desemnat din curtea Şcolii Gimnaziale Sântana şi realizarea unor activităţi de educaţie ecologică.
   Programul a fost solicitat de către Asociaţia SOS Copiii Sântana în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Sântana. Scopul proiectului este amenajarea curţii şcolii, un loc de desfăşurare a activităţilor educativ-ludice şi ecologice în mini-livadă pentru elevii școlii.

Obiectivele proiectului sunt:
•    reabilitarea spaţiului verde prin plantare de: 40 trandafiri, 20 arbuşti și 41 pomi fructiferi în 4 săptămâni;
•    antrenarea unui număr de  244 copii în activităţi ecologice experimental-demonstrative pe parcursul proiectului;
•    amenajarea spațiului verde cu două mese și patru bănci;
•    diseminarea rezultatelor ecologice de către un grup eco al şcolii format din 4 cadre didactice.

   Spaţiul din curtea şcolii ales are dimensiunile de 500m2. Amenajarea acestui spaţiu reprezintă un vis pe care nu l-am putut duce la final din cauza lipsei fondurilor. Accentul va cădea pe activităţile educative şi ecologice ce se vor desfăşura în micul părculeţ şi în mini-livadă. Copii îşi vor forma un comportament civic, de conservare a naturii având o atitudine pozitivă faţă de mediul natural şi cel modificat.
   Grupul ţintă al proiectului este format din 244 de elevii ai şcolii  din ciclul primar. O parte din aceşti copii provin din familii defavorizate, familii monoparentale. Prin activităţile ecologice nonformale menţionate dorim ca aceşti copii să realizeze cât de important este faptul de a trăi într-un mediu curat, ecologic. Activitățile ecologice se vor desfăşura în mica livadă plantată şi îngrijită de elevi cu ajutorul adulţilor voluntari şi în spaţiul verde amenajat.
   In vederea asigurării sustenabilităţii și a vizibilității proiectului am alocat cheltuieli pentru informarea și publicitatea proiectului in vederea atragerii voluntarilor. Vor fi împărțite flyere și chestionare. Se vor completa fișe de monitorizare a activităților. Pe toată durata proiectului se vor realiza poze care vor fi folosite pentru promovare şi  realizarea unei cărți cu exemple de bună practică intitulată “NATURA ÎN CASA EI”. Acestea se vor posta pe site-ul asociației.

Activităţile din acest proiect sunt:
•    Plantare de 40 de trandafiri, 20 de arbuşti și 41 de pomi fructiferi
•    Prezentarea proiectului în cadrul şcolii, prezentarea lui în ziarul local
•    Antrenarea unui număr de 244 de copii în activităţi ecologice experimental -demonstrative pe parcursul proiectului;
•    Activităţi de îngrijire a spaţiilor verzi
•    Organizarea unor activități ecologice
•    Realizarea unei expoziții cu lucrări plastice, desene, afișe ale celor 244 de elevi, cu tema ,,educația ecologică” din cadrul proiectului educaţional “Natura – prietena copiilor”
•    Amenajarea cu mese şi cu bănci a spaţiului verde de către părinţi, cadre didactice și voluntari.
•    Diseminarea rezultatelor ecologice de către un grup eco al şcolii format din 4 cadre didactice.
•    Deplasări ale cadrelor didactice la Grădina Botanică din Macea şi pepinierea din Dorobanţi pentru întregirea mapei cu materiale pentru activităţile ecologice
•    Postarea unui rezumat  despre rezultatele obținute în urma implementării proiectului și poze din timpul activităților pe blogul școlii.
•    Realizarea unei cărți  pe tema educației ecologice și despre proiect.
•    Spaţiul verde  care urmează să fie amenajat pentru elevi constituie o oază de recreere şi îmbină activităţile ecologice cu cele ludice. Mini-livada cu 41 de pomi fructiferi va fi modul ideal de a respira aer curat şi a consuma fructe ecologice, proaspete.

Galerie foto
Programul spații verzi - "Natura în casa ei" Programul spații verzi - "Natura în casa ei" Programul spații verzi - "Natura în casa ei" Programul spații verzi - "Natura în casa ei" Programul spații verzi - "Natura în casa ei" Programul spații verzi - "Natura în casa ei" Programul spații verzi - "Natura în casa ei"

Login pentru a posta comentarii

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.